Dit is Dalton

Nog steeds hoor je grapjes over schietende cowboys als het woord Dalton of Daltonschool valt. Dat het Daltononderwijs na honderd jaar nog steeds bij de tijd is en het aantal Daltonscholen sterk groeit, is wellicht minder bekend.

 

Ruim honderd jaar geleden bracht Helen Parkhurst haar onderwijsideeën voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton in de staat Massachusetts (VS). In 1928 werd het Daltonplan voor het eerst toegepast op een Nederlandse school. De laatste jaren zit het Daltononderwijs in de lift. En dat is geen wonder, want het sluit goed aan op de eisen en verwachtingen van de maatschappij.

 

Er zijn in 2014 377 Daltonbasisscholen, 25 scholen voor voortgezet onderwijs en 21 HBO scholen lid van de Nederlandse Dalton Vereniging. Ieder jaar komen er nog scholen bij.

 

Dalton is een uitstekende voorbereiding op de toekomst. In de maatschappij van morgen zijn samenwerking, zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid belangrijke voorwaarden om te kunnen omgaan met vrijheid. En dus ook om goed te kunnen deelnemen aan de samenleving. In het Daltononderwijs zijn samenwerking, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid belangrijke uitgangspunten.

 

Op Daltonscholen leren leerlingen hoe zij vrijheid moeten hanteren. Dat betekent dat ze ook leren dat er grenzen zijn. Op school werken leraren en leerlingen met elkaar samen op basis van vertrouwen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het leerproces van de leerling. Door middel van taken leert de leerling door de jaren heen zelfstandig kennis te vergaren, ervaringen op te doen, te reflecteren op hun werk en zichzelf te toetsen. De leraar coacht, begeleidt en stuurt waar nodig bij. Ook samenwerking tussen leerlingen krijgt veel aandacht.

 

Nieuwsgierig geworden u kunt bij ons altijd een kijkje nemen hoe het in de praktijk werkt. Als u op www.dalton.nl klikt wordt u doorgelinkt naar de website van de Nederlandse Dalton Vereniging. Op deze site vindt u informatie over de achtergronden van Daltononderwijs.

 

De Nederlandse Dalton Vereniging heeft een Daltonfilm gemaakt om het Daltononderwijs bekend te maken bij een groter publiek. Door op het logo te klikken kunt u de film bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

(klik op logo)

 Omdat het op deze website lastig is om foto's te plaatsen, 

hebben we een facebookpagina aangemaakt om u een kijkje in de klas te kunnen geven